Vlaanderen springt nog veel te kwistig om met energie en behoort - met een slechter rapport dan notoir vervuilende grootmachten zoals China en de VS - zelfs tot de top vijf van regio's met de grootste ecologische voetafdruk. Gelukkig kan Vlaanderen nog flink wat besparen door het energieverbruik van ons grotendeels verouderd patrimonium aan te pakken.
Met de hulp van ESCO’s (Energy Saving Companies) kunnen bedrijven en organisaties hun energieverbruik verminderen zonder aan comfort te moeten inboeten. ESCO’s implementeren en financieren energiebesparende projecten in het patrimonium, zoals isoleren van gebouwen, afstellen van verwarmings- en koelinstallaties en installeren van energiezuinige verlichting en energiebeheersystemen. Klanten kunnen deze investeringen afbetalen door de gerealiseerde besparing op hun energiefactuur.
Op dinsdag 6 september vond de eerste Vlaamse ESCO-speeddating plaats aan Hogeschool PXL, in aanwezigheid van Vlaams minister van energie Bart Tommelein en gouverneur van de Provincie Limburg Herman Reynders en gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Vlaams minister van energie Bart Tommelein schetste de Vlaamse beleidscontext terwijl gouverneur Herman Reynders inzoomde op de uitdaging waar Limburgse lokale besturen, scholen, bedrijven en eigenaars van (verouderde) gebouwen voor staan. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove lichtte tenslotte de realisatie binnen het Limburg ESCO2020-verhaal Limburg Klimaatneutraal toe.
Energy Quickscans
Hogeschool PXL heeft als onderwijs- en onderzoeksinstelling veel aandacht voor energie-efficiëntie, met tal van projecten en in de bacheloropleidingen van PXL-Tech (oa. Bouw, Elektromechanica). De Hogeschool PXL is eveneens met Energy Quickscans binnen al haar gebouwen.
Ben Lambrechts, algemeen directeur en Dave Hendriks, directeur facilitair beheer “Het opzet van deze screening is te komen tot een investeringsprogramma over 15 of 20 jaar met als doel de bestaande gebouwen en installaties van Hogeschool PXL adequaat te renoveren. De voorgestelde investeringen moeten leiden tot een hogere energie-efficiëntie. Hierdoor kunnen de investeringen gefinancierd worden met de besparingen in de energiekost. Een win-win voor zowel Hogeschool PXL als onze maatschappij inclusief het milieu.”
Preach what you teach
Daarnaast biedt de hogeschool een postgraduaat Energy Efficiency Services (EES) aan dat specifiek is gericht op milieuzorg en energiebesparingen.
Prof. dr. Dirk Franco, beleidsadviseur van Hogeschool PXL: “Deze energiescan is een typisch voorbeeld van ‘preach what you teach’ aan Hogeschool PXL. Onze hogeschool draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. We zijn één van de partners in het Limburgs Klimaatparlement, binnen onze opleidingen aan het departement PXL-Tech zetten we op allerlei manieren in op duurzaamheid en energiemanagement. We hebben ons eigen expertisecentrum PXL Bouw en Energie, en kennen ten slotte een postgraduaat Energy efficiency Services. Dit postgraduaat ging recent succesvol van start en in oktober 2016 start de nieuwe editie. De opgebouwde expertise met betrekking tot technieken in gebouwen en nieuwe businessmodellen zal een verlengstuk krijgen in deze energy-quickscans.”