Patiënten met rug-, schouder- of knieklachten of neurologische aandoeningen als multiple sclerose of CVA kunnen binnenkort revalideren met behulp van een Kinect-bewegingssensor. Onderzoekers van Hogeschool PXL (PXL-Zorginnovatie en PXL-Smart ICT), de UHasselt en Howest gingen na welke mogelijkheden er zijn voor cliëntgerichte revalidatie met betaalbare technologie, en ontwikkelden een innovatief trainingssysteem voor de Microsoft Kinect, een bewegingssensor voor spelcomputers die bediend word door lichaamsgebaren of door bewegingen uit te voeren zonder een controller of afstandsbediening. Het project kreeg de naam iACT (Intelligent Activity-based Client-centred Training system) , en wordt deze week voorgesteld op de Innovatiebeurs op C-mine.
Een activiteit oefenen die je zelf wil, op maat van iedereen en daarbij nog eens feedback krijgen. iACT kan dit allemaal. In september 2014 ging het TETRA-project van start rond een open intelligent revalidatie framework voor cliëntgerichte revalidatie met behulp van bewegingsdetectiesystemen. Een hele mond vol. Het bewegingsdetectiesysteem waarrond alles opgesteld is, is de Microsoft Kinect. Dit camerasysteem is eigenlijk ontwikkeld voor Xbox en geeft een volledig beeld, in de vorm van een skelet, van de persoon die voor de camera beweegt.
“Cliëntgerichte revalidatie wil zeggen dat men rekening houdt met de wensen en noden van de cliënt en dat de cliënt ook volledig betrokken is bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van zijn of haar eigen therapiedoelen. Het feit dat dit alles open-source beschikbaar is en toegepast kan worden op andere bewegingsdetectiesystemen, maakt het hele systeem nog aantrekkelijker,” aldus Annemie Spooren, onderzoekshoofd van PXL-Zorginnovatie.
Het unieke aan het iACT-systeem is dat de therapeut volledig zelf de bewegingen, oefeningen en activiteiten kan instellen. Dus elke beweging, oefening of activiteit die een cliënt zou willen oefenen tijdens zijn/haar revalidatieproces, kan ingesteld worden. Een ander pluspunt van iACT is dat er feedback wordt over de kwaliteit van beweging, afhankelijk van de instelling.
Therapeuten hoeven niet te vrezen. Het iACT-systeem is er niet om hen te vervangen. Het is ontwikkeld met de idee dat het een bijkomende therapie kan zijn, zowel in het revalidatiecentrum als bij de patiënt thuis. Vaak zijn er dode momenten in het revalidatiecentrum en veel mensen zijn op zoek naar een kwaliteitsvolle invulling. Eenmaal thuis vinden cliënten het dan weer moeilijk om hun oefeningen te doen. iACT zou in beide situaties dus een mooie aanvulling zijn.
"Limburgs iACT laat patienten revalideren met Kinect-spelcomputer" - LimburgActueel.be
"Opvallend: Revalideren met spelcomputer" - Limburgnieuws.be