Onmisbaar. Dat ben jij als bachelor bouw: de onmisbare schakel in elk bouwproject, de ideale verbindingspersoon tussen management en bouwvakkers. Of je nu werfleider wordt, calculator, werkvoorbereider, BIM-tekenaar, zelfstandig aannemer of technisch commercieel medewerker: jij hebt impact en creëert mee de wereld van morgen. Een bouwwereld waarin we met ‘lean management’ en met nieuwe digitale technologieën – building information modelling (BIM) voorop – sneller, efficiënter en duurzamer bouwen dan ooit tevoren. Een fascinerende wereld waarop je binnen PXL al doende – via reële projecten, werfbezoeken en stages – stap voor stap wordt voorbereid. Een wereld met 100 % werkzekerheid waarop jij je persoonlijke stempel kan drukken. Want weet één ding: de bouwsector in Vlaanderen bulkt van de uitdagingen en de kansen. Aan jou om ze te grijpen ...
Je begint aan een bouwavontuur van 3 jaar (180 SP).
Je leert het vak van mensen die zelf nog met minstens één voet in de (bouw)modder staan: bouwcoaches actief in de sector, met heel wat jaren praktijkervaring op hun teller.
Vanaf het eerste semester van je eerste jaar leer je in concrete projecten onder begeleiding van die bouwcoaches ‘real life problems’ van ‘real life cases’ oplossen.
Je ervaart de bouwsector hands-on: elk semester bezoek je diverse werven en je gaat meermaals op stage in een bouwbedrijf: tweemaal 2 weken in het tweede jaar en 12 weken in het derde jaar.
Een werf doe je nooit alleen, wel in team. Vandaar de nadruk op multidisciplinaire vaardigheden in de opleiding: behoorlijk wat opdrachten werk je in team uit.
Door de nauwe link tussen de opleiding en het onderzoek van het expertisecentrum PXL Bouw & Industrie ben je mee met de laatste trends en innovaties in de sector: circulair bouwen, lean management, augmented & virtual reality, drones, enz.
In je laatste jaar maak je een keuze tussen twee keuzetrajecten: ‘infrastructuur’ (civiele bouwwerken, wegen, bruggen, enz.) of ‘gebouwen’ (appartementsbouw, industriebouw, utiliteitsbouw, enz.).
Wie z’n grenzen wil verleggen, kan z’n stage in het buitenland doen. De afgelopen jaren voerden studenten bouw hun stage uit in Zuid-Afrika, Chili en Canada, maar ook dichter bij huis, in Nederland, Duitsland en Finland.
Wil je deze studie combineren met een job? De Bachelor Bouw wordt ook aangeboden via afstandsonderwijs. Meer info vind je hierover op onze site.
Studeer voor Bachelor in de Bouw in afstandsonderwijs
Vanaf nu kan je ook voor Bachelor in de Bouw studeren in afstandsonderwijs. Dit opleidingstraject richt zich in eerste instantie tot werknemers die hogerop willen en daarvoor een (extra) diploma nodig hebben, werklozen die zich willen omscholen naar de bouwsector, of oudere studenten die school, gezin en werk willen combineren. Ook andere profielen kunnen zich aanmelden.
Meer info hierover kan je terugvinden in onze infobrochure.
PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
Een job met avontuur en actie, waarin je elke dag iets anders beleeft (op de werf en/of op kantoor).
Projecten realiseren die blijven, die een tastbare waarde hebben.
Meewerken aan een duurzamere toekomst.
Leren hoe je met je digitale skills die duurzame toekomst mee vormgeeft (door eerst virtueel en digitaal te bouwen, daarna fysiek).
Een diploma dat een sterk merk is in de sector.
Net dat tikkeltje meer
Nergens is de link tussen opleiding en werkveld zo sterk als in deze bouwopleiding. Nagenoeg alle lesgevers en coaches staan met beide voeten in de bouwsector. Ze leren je die zaken die je nodig hebt om na je studies onmiddellijk aan de slag te kunnen.
Bouwen doe je niet alleen, maar in een team. In ons opleidingsprogramma werken we aan je ‘soft skills’ en je teamvaardigheden. Je bent niet zomaar een nummer: je krijgt bij ons de aanpak op maat die bij jou en je persoonlijke ontwikkeling past.
Wil je een extra uitdaging om uit te blinken tijdens je studies? Dan krijg je via ons PXL Honoursprogramma de kans om met nog meer verantwoordelijkheden in een bouwbedrijf aan de slag te gaan. Een extra diploma, gratis opleidingen bij Embuild Limburg en – voor de allerbeste student – een volledige terugbetaling van 3 jaar inschrijvingsgeld aan de hogeschool: klinkt goed, hè?
Nog tijdens je studies kan je extra diploma’s behalen: een attest van EPB-verslaggever, een VCA-attest voor leidinggevenden en het Vlajoattest ondernemerscompetenties dat je behaalt nadat je – samen in een multidisciplinair team met studenten elektromechanica – een eigen studentenonderneming hebt gerund.
In je laatste jaar kies je een keuzetraject. Hierdoor kun je je specialiseren in een specifiek aspect van de bouwsector dat het beste aansluit bij jouw interesses en carrièredoelen.
Je hebt de keuze uit:
Infrastructuur: Dit traject richt zich op civiele bouwwerken zoals wegen, bruggen en andere infrastructurele projecten. Studenten leren over planning, ontwerp, constructie en onderhoud van deze projecten, met nadruk op duurzaamheid en efficiëntie.
Gebouwen: Dit traject omvat verschillende aspecten van gebouwconstructie, zoals appartementsbouw, industriebouw en utiliteitsbouw. Studenten krijgen inzicht in ontwerp, bouwtechnieken, regelgeving en projectmanagement voor diverse gebouwtypen.
Werken en studeren
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
Je diploma is een sterk merk! Dus be prepared: zodra je afstudeert, staan werkgevers – je stagebedrijf op kop – te popelen om je aan te werven.
Met dit diploma kan je nog alle richtingen uit binnen de bouwsector. Werf- en projectleiding, calculatie en voorbereiding, BIM-management, tekenbureaus en projectontwikkelaars: er is voor ieder wat wils.
Zin om voort te studeren? Ook dat kan. Na een schakelprogramma kun je industrieel ingenieur (master) bouwkunde worden. Ook architectuur is een geschikte vervolgopleiding. Wie graag wil lesgeven, kan na een educatieve bachelor secundair onderwijs (1 jaar, 60 SP) het diploma van leraar behalen.
Kortom, wat je ook kiest: met dit diploma ligt er een mooie toekomst voor je, in een dynamische, avontuurlijke sector.
Onze kwaliteit
De opleiding bouw volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding werkt in het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL systematisch aan haar kwaliteit. Zo wordt de opleiding regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Alle informatie over de kwaliteit van de opleiding en de meest recente opleidingsbeoordeling kan je raadplegen door op de kwaliteitszorgfiche hieronder te klikken.
Meer informatie over kwaliteitstoets 2 staat te lezen in het rapport.
Vanaf nu kan je ook voor Bachelor in de Bouw studeren in afstandsonderwijs. Dit opleidingstraject richt zich in eerste instantie tot werknemers die hogerop willen en daarvoor een (extra) diploma nodig hebben, werklozen die zich willen omscholen naar de bouwsector, of oudere studenten die school, gezin en werk willen combineren. Ook andere profielen kunnen zich aanmelden.
Meer info hierover kan je terugvinden in onze infobrochure.
Afstandsonderwijs is niet avondonderwijs
Is er een verschil in een diploma afstandsonderijs en gewoon onderwijs?
Hoe lang duurt het traject?
Soorten vakken?
Soorten stages?
Moet ik alle vakken opnemen?
Kan ik vrijstellingen krijgen op basis van een diploma?
Zijn er inschrijvingenvoorwaarden?
Wanneer kan ik starten?
Wat zijn de kosten?
Waar vind ik meer info over de laptop?
Kort samengevat
Studiebelasting en studentenbegeleiding
Bij de start aan het hoger onderwijs krijgt elke student 140 studiepunten. Die studiepunten heb je nodig om in te kunnen inschrijven onder diplomacontract voor een initiële bachelor- of masteropleiding én voor studenten die inschrijven onder een creditcontract voor eender welke soort opleiding. Per academiejaar gaat het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft van je leerkrediet af. De studiepunten waarvoor je slaagt, krijg je terug. De studiepunten waarvoor je niet slaagt, verlies je.
Studiepunten drukken de studiebelasting uit voor dat opleidingsonderdeel. Hoe groter het studiepuntenaantal voor een opleidingsonderdeel, hoe zwaarder het opleidingsonderdeel. 1 STP komt overeen met ongeveer 25u à 30u studiebelasting voor de hele periode (bv één semester). Hoeveel studiepunten een opleidingsonderdeel telt, vind je terug via de studiegidsinfo of ECTS-fiches. Indien je een traject opneemt van 45STP per academiejaar dan dien je er rekening mee te houden dat je ongeveer 30uren per week aan studiebelasting moet doen. Uiteraard heeft je motivatie, efficiëntie, planning, … hierop een invloed.
Om je zo goed mogelijk te begeleiden in jouw hele studieloopbaan bieden we op Hogeschool PXL een goed uitgebouwde studentenbegeleiding aan. Wij willen maximale ontwikkelingskansen bieden voor elke Junior-collega. Dat doen we door oog te hebben voor de psychosociale ondersteuning enerzijds en de studieloopbaanbegeleiding anderzijds. Er staat een team van professionele medewerkers klaar voor al jouw vragen en/of zorgen.
De opleiding Bachelor in de Bouw volgen met een VDAB-opleidingscontract?
Dat kan.
Wie komt hiervoor in aanmerking (algemene voorwaarden)?
Je kan je vrijmaken om voltijds een dagopleiding te volgen.
Je beroepsinschakelingstijd is afgelopen.
Je bent minstens twee jaar gestopt met voltijds onderwijs of bent minstens 22 jaar.
Je bent ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende.
Je slaagt voor een screening die nagaat of je voldoende voorkennis hebt voor de studie van je keuze.
Voor bijkomende voorwaarden en uitzonderingen consulteer je de website van VDAB.
Voor meer informatie contacteer je de trajectbegeleidster Bouw Elise Mues (elise.mues@pxl.be).
Waarom kies je voor Hogeschool PXL?
Grote connectie met het werkveld dankzij een uitgebreid netwerk.
ICT-ondersteund onderwijs.
Faciliteiten (werkstudenten, topsporters, ...).
Inspraak van studenten.
Erkende diploma's door de NVAO.
Veel gastcolleges om feeling te krijgen met het werkveld.
Warme en kwaliteitsvolle hogeschool.
Kans om tijdens je opleiding deel te nemen aan projectmatig wetenschappelijk onderzoek.
Sterke samenwerking tussen al onze opleidingen.
Mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te starten via PXL-UHasselt StudentStartUP.
Beste studentencatering van Limburg.
Eigen huisvesting en partner van Limburgs kamerbestand.
Zeer ruim sportaanbod.
Studentenverenigingen.
Gevarieerd cultuuraanbod van optredens tot poëzieavond.
Onze studenten noemen we junior-collega's.
En natuurlijk nog veel meer ...
Studeren in Hasselt
Als hoofdstad van Limburg is Hasselt een boomende studentenstad. Hasselt heeft een overzichtelijk en gezellig stadscentrum met een bloeiend aanbod aan drink- en eetgelegenheden, gezellige pleintjes én scoort hoog als een van de grootste winkelsteden van Vlaanderen. Het ruime aanbod aan studentenkoten, dicht bij de campussen, kent prijzen die iets onder het landelijke gemiddelde liggen.
Om na het studeren te ontspannen, is er een ruim aanbod gaande van megadancing Versuz, club Forty Five tot de gezellige uitgaanszaken op het Dusartplein en in de binnenstad. Op cultureel en sportief gebied zijn er tal van mogelijkheden waaronder het Kapermolenpark en -zwembad, sport- en fitnesscentra, het Cultuurcentrum, de Muziekodroom met een uitgebreid aanbod inclusief studentenkortingen. Het jaarlijks weerkerend sportief hoogtepunt is de regatta op het Albertkanaal waar de Limburgse hogeronderwijsinstellingen een 'Cambridge tegen Oxford'-gevoel creëren. De hoogdag voor studenten is de officiële start van het academiejaar: de Student Take-Off. Op zoek naar kwaliteitsvolle opleidingen, studentenkoten, lekker eten en drinken, muziek, sport en ontspanning? Hasselt heeft het! www.studentinhasselt.be
Studentenvoorzieningen voor iedereen
STUVO helpt het studentenleven zo aangenaam mogelijk te maken. Zij staan onze junior-collega's bij in financiële kwesties, emotionele en relationele moeilijkheden. Ze helpen in de zoektocht naar een kot of studentenjob. Creëren de mogelijkheid om goedkoper te gaan sporten en aan culturele activiteiten te doen. Bieden mogelijkheden voor vervoer van en naar de campussen. En verzorgen onze studenten en bezoekers met heerlijke maaltijden. www.pxl.be/voorzieningen
Sterke & warme studentenbegeleiding
Een juiste studie kiezen, is een belangrijke opstap naar je toekomst. Onze studentenbegeleiders helpen je bij elke stap in dit keuzeproces. Ze steunen en begeleiden je doorheen je hele studieloopbaan aan onze hogeschool en sturen bij waar nodig. Binnen elke opleiding bieden onze deskundige collega's ondersteuning via dagdagelijkse coaching en begeleiding die dicht bij jou als student staan. Onze hogeschool zet extra in op een integrale begeleiding die doorloopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student. www.pxl.be/studentenbegeleiding
Onze partners
Siwagorn Bunjong
student
Meer
Troy Caes
alumnus
Meer
Karel Luyckx
ambassadeur
Meer
Chris Leinders
opleidingshoofd
Hogeschool PXL is de enige Limburgse hogeschool die de opleiding Bachelor in de Bouw organiseert. De opleiding besteedt aandacht aan zowel gebouwen en afwerking als aan infrastructuur…