Heb jij een hart voor jonge kinderen en wil je kleuters begeleiden in hun persoonlijke groei? Dan is het kleuteronderwijs iets voor jou. Wij maken van jou een gepassioneerde, creatieve leraar met kennis van zaken. Praktijk is de sleutel tot succes! Vanaf het eerste jaar sta je in de klas en kan je rekenen op een intensieve begeleiding. Je vindt al snel je weg doorheen het onderwijs en raakt vertrouwd met verschillende leeftijden en scholen. Lesgeven doe je niet alleen, dat doe je samen met ouders, collega’s en andere partners uit het werkveld.
Wat houdt deze opleiding in?
Heb jij een hart voor jonge kinderen en wil je kleuters begeleiden in hun persoonlijke groei? Dan is het kleuteronderwijs iets voor jou. Wij maken van jou een gepassioneerde, creatieve leraar met kennis van zaken. Praktijk is de sleutel tot succes! Vanaf het eerste jaar sta je in de klas en kan je rekenen op een intensieve begeleiding. Je vindt al snel je weg doorheen het onderwijs en raakt vertrouwd met verschillende leeftijden en scholen. Lesgeven doe je niet alleen, dat doe je samen met ouders, collega’s en andere partners uit het werkveld.
Jij wil:
Jonge kinderen zien groeien in hun ontwikkeling.
Creatief aan de slag gaan met materialen en activiteiten.
Je enthousiasme en energie tonen aan kleuters.
Kleuters blijven boeien en inspireren.
Met ouders, externen en collega’s samenwerken, want teamwork makes the dream work!
Grenzen verleggen op vlak van muzische vorming of STEAM met kleuters.
Jouw opleiding:
Neemt je 3 jaar mee op avontuur (180 SP).
Je ontdekt de wondere wereld van het onderwijs en maakt kennis met verschillende leergebieden van de kleuterschool.
Je leert ICT te hanteren en op een correcte manier je stem te gebruiken.
We begeleiden je intensief vóór, tijdens en na de stages in kleine reflectiegroepen en stomen je helemaal klaar voor de werkvloer!
Je leert van en met elkaar en leert omgaan met diversiteit en onderzoekend handelen.
Je leert hoe je de perfecte en inspirerende leeromgeving kan creëren.
Verleg je grenzen en doe internationale ervaringen op. Zo neem je ook andere onderwijssystemen onder de loep.
Kleuterleerkracht wordt knelpuntberoep. Vanaf volgend academiejaar (24-25) wordt “kleuterleerkracht” ook in Limburg erkend als knelpuntberoep. Studenten die ingeschreven zijn als werkzoekende en momenteel geen beroepsinschakelingstijd doorlopen komen mogelijk in aanmerking om deze opleiding te volgen via de VDAB. Meer info hierover via volgende link: Educatieve bachelor voor kleuteronderwijs - verkort traject - 1 ste jaar (O-AMI-908004) | VDAB in HASSELT
NIEUW! Master in het basisonderwijs Vanaf academiejaar 2024-2025 kan je aansluitend op je bacheloropleiding je ook verder professionaliseren via de master in het basisonderwijs!
Meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden vind je hier.
Deze opleiding is erkend door de VDAB, wat betekent dat je als student diverse voordelen hebt, zoals betaald inschrijvingsgeld. Bovendien leidt de opleiding naar een knelpuntberoep, waardoor je na afstuderen direct werk vindt.
De afstudeerrichting 'Kleuteronderwijs' kan je volgen in:
Dagonderwijs (voltijds)
Afstandsonderwijs
Verkorte opleiding
Instap in februari
Flexibel studeren
Op elk moment in je leven moet je kunnen verder studeren en opklimmen naar een niveau dat bij je past. Hogeschool PXL zet zich in voor trajecten en voorzieningen die flexibel studeren bevorderen.
De beschikbare opties variëren afhankelijk van de opleiding en jouw individuele situatie. Wil je zekerheid over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met je trajectbegeleider via de contactgegevens onderaan deze pagina.
Lerarenopleiding kleuteronderwijs via afstandsonderwijs met online contacturen
Wil je studeren met nauwelijks verplaatsingen naar de hogeschool? Wil je studeren en een gezin combineren? Wil je studeren en werken combineren? Dan is dit afstandstraject mét online contacturen en 1 dag per maand op de campus de ideale oplossing om kleuterleraar te worden.
Wil je meer weten over het afstandstraject? Bekijk/download dan zeker de brochure met alle info, jaarprogramma en curriculum.
Hoe lang duurt de opleiding?
Standaardtraject: 4 academiejaren van telkens ongeveer 45 studiepunten
Verkort individueel traject is mogelijk na een gesprek met de trajectbegeleider
Hoe en wanneer wordt de leerstof aangeboden?
Begeleid zelfstandig werk: opdrachten en verwerken leerstof/zelfstudie
On campus: 8 vrijdagen per academiejaar: 08u30-18u00
Hoe worden de stages ingepland?
Er worden geen vaste stageweken gepland tijdens het academiejaar.
De student plant zelf zijn stages in overleg met de stagecoördinator van PXL en de stageschool.
In je eerste opleidingsjaar loop je 10 dagen stage in het tweede semester.
In het kader van onze praktijkgerichte aanpak hechten we veel belang aan stages. Als pluralistische hogeschool hebben we goede banden met alle onderwijsnetten. Je kan dus je stage lopen in de verschillende onderwijsnetten.
Welke begeleiding is er?
Inhoudelijke begeleiding door de vaklectoren:
tijdens de online uren
doorlopend via digitale tools
Leercoach:
aanspreekpunt voor vakoverschrijdende vragen:
10 geroosterde momenten en op afspraak
Trajectbegeleider: op afspraak
Moet je een instaptoets/starttoets afleggen?
Ja, de Vlaamse overheid lanceert een verplichte, niet-bindende instaptoets voor wie leraar wil worden. Die verplichting geldt ook voor wie al een vooropleiding volgde. Aankomende studenten dienen de instaptoets vóór de inschrijving af te leggen. Ze heeft als doel jou een spiegel voor te houden over je startcompetenties. Meer info hierover vind je via de aparte tab "Starttoets".
Citaat van onze eerst ingeschreven student
Cherisch Van der Mieren: “Ik was heel opgelucht toen ik dit afstandstraject ontdekte. Eindelijk een opleiding die het vervullen van mijn droom mogelijk maakt, in mijn toch al te drukke werkwereld."
Inschrijven?
Via de website kan je reeds voorinschrijven. Hierna ontvang je een mail met meer informatie over de stappen om je inschrijving verder te finaliseren.
Vlaams opleidingsverlof en opleidingscheques
Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. De aanvraag wordt geregeld met de werkgever.
Het gebruik van opleidingscheques is mogelijk.
Studiebelasting en studentenbegeleiding
Bij de start aan het hoger onderwijs krijgt elke student 140 studiepunten. Die studiepunten heb je nodig om in te kunnen inschrijven onder diplomacontract voor een initiële bachelor- of masteropleiding én voor studenten die inschrijven onder een creditcontract voor eender welke soort opleiding. Per academiejaar gaat het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft van je leerkrediet af. De studiepunten waarvoor je slaagt, krijg je terug. De studiepunten waarvoor je niet slaagt, verlies je.
Studiepunten drukken de studiebelasting uit voor dat opleidingsonderdeel. Hoe groter het studiepuntenaantal voor een opleidingsonderdeel, hoe zwaarder het opleidingsonderdeel. 1 STP komt overeen met ongeveer 25u à 30u studiebelasting voor de hele periode (bv één semester). Hoeveel studiepunten een opleidingsonderdeel telt, vind je terug via de studiegidsinfo of ECTS-fiches. Indien je een traject opneemt van 45STP per academiejaar dan dien je er rekening mee te houden dat je ongeveer 30uren per week aan studiebelasting moet doen. Uiteraard heeft je motivatie, efficiëntie, planning, … hierop een invloed.
Om je zo goed mogelijk te begeleiden in jouw hele studieloopbaan bieden we op Hogeschool PXL een goed uitgebouwde studentenbegeleiding aan. Wij willen maximale ontwikkelingskansen bieden voor elke Junior-collega. Dat doen we door oog te hebben voor de psychosociale ondersteuning enerzijds en de studieloopbaanbegeleiding anderzijds. Er staat een team van professionele medewerkers klaar voor al jouw vragen en/of zorgen.
Via de website kan je je reeds voorinschrijven. Je ontvangt dan via mail meer informatie over de stappen die je moet ondernemen om je inschrijving te finaliseren.
Mandaat rooms-katholieke godsdienst
Heb je interesse in het behalen van een mandaat Rooms-Katholieke Godsdienst voor het vrij basisonderwijs? PXL-Education biedt je de kans om heirvoor een attest te behalen op je igen tempo. Ontdek hier alle info.
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
Ontwikkelingspsychologie
Kritisch in de samenleving
Methodeonderwijs – basisonderwijs
Specifieke leerbehoeften LKO
Meertaligheid
Muzische coach
STEM voor 3 tot 9-jarigen
Daarnaast biedt Hogeschool PXL een brede waaier aan vervolgopleidingen en navormingen aan.
Wat?
Wil je je inschrijven in een educatieve bacheloropleiding op PXL? Top! Goede keuze.
Denk eraan dat je een starttoets lerarenopleiding moet maken. Deze starttoets is bedoeld om je een goed zicht te geven op je startniveau. Zo weet je wat je al voldoende beheerst, en wat nog extra inspanningen zal vragen als je vlot wil kunnen starten. De toets is verplicht, maar je hoeft niet geslaagd te zijn om je te kunnen inschrijven in de lerarenopleiding.
Voor studenten van de educatieve bachelor kleuter- en secundair onderwijs gaat het om de:
Starttoets Nederlands
Voor studenten van de educatieve bachelor lager onderwijs gaat het om de:
Starttoets Nederlands
Starttoets Wiskunde
Starttoets Frans
De toets Nederlands maak je op een campus in Vlaanderen, de toetsen Frans en Wiskunde maak je van thuis uit.
Twijfel je nog?
Registreer je dan voor lager onderwijs en maak alle toetsen, met dat deelnamebewijs kan je je ook voor een andere lerarenopleiding inschrijven.
Uitzonderingen: Je moet de starttoets Nederlands niet afleggen wanneer je in het verleden al een Nederlandstalig bachelordiploma behaalde. Als je eerder al de toets maakte én je inschreef in een lerarenopleiding in een Vlaamse hogeschool, hoef je de toets niet opnieuw te maken. Indien nodig kan je je enkel registreren voor Frans en Wiskunde.
Waar en wanneer?
Voor wie wil inschrijven voor 2024-2025:
Registreer je en kies het moment waarop je de toets Nederlands wil afleggen via de website van de Vlaamse Hogeschoolraad.
Eerstvolgende toetsmomenten:
Juni/juli
24 juni, 17.00 uur
28 juni, 9.00 uur
2 juli, 13.00 uur – ook infodag!
4 juli, 9.00 en 17.00 uur
5 juli, 13.00 uur
Augustus/september
21 augustus, 9.00 uur
26 augustus, 9.00 uur
28 augustus, 13.00 uur
5 september, 9.00 en 17.00 uur
7 september, 9.00 uur – ook infodag!
10 september, 13.00 en 17.00 uur
13 september, 13.00 en 17.00 uur
18 september, 17.00 uur
25 september, 17.00 uur
Benodigdheden?
Maak je de toets Nederlands op PXL? Breng dan het volgende mee:
Een laptop die voldoende is opgeladen Een headset voor luisterfragmenten Je identiteitskaart Een eID-lezer (tenzij je inlogt op een andere manier, bv. itsme)
Wat als ik niet geslaagd ben?
Indien je niet geslaagd bent op de starttoets Nederlands, moet je een remediëringstraject doorlopen aan de hogeschool waar je je inschrijft. Het remediëringstraject bestaat minstens uit een online traject dat je zowel voor de start van het academiejaar als tijdens het academiejaar kan afleggen. Zie de knop ‘hulp na de toets’ voor informatie over het uitgebreide remediëringsaanbod van PXL-Education.
Te laat?
Schrijf je je in en zie je dat Hogeschool PXL geen toetsmoment meer aanbiedt of kan je om een andere reden onmogelijk deelnemen aan de toets Nederlands? Kijk eerst of er elders in Vlaanderen nog toetsmomenten zijn. Zo niet, vraag dan een vrijstelling aan. Alle info staat op deze webpagina. Opgelet: die vrijstelling zorgt ervoor dat dat je inschreven kan worden of blijven, maar je moet dan wel het verplichte remediëringstraject doorlopen.
Faciliteiten nodig?
Alle studenten die de starttoets afleggen krijgen een aantal redelijke aanpassingen (extra tijd, gebruik passieve oordopjes, kladpapier). Wil je daarbovenop nog andere redelijke aanpassingen aanvragen dan kan dit. Het is wel belangrijk dat je dit minstens 5 werkdagen voor het toetsmoment aanvraagt via het e-mailadres starttoets@vlaamsehogescholenraad.be. Bij het verzoek wordt, naast een omschrijving van de ondersteunende maatregelen, digitaal bewijs van de functiebeperking toegevoegd.
Beroepsprocedure
Ben je het niet eens met het resultaat van de starttoets? Werd je aanvraag voor een vrijstelling of redelijke aanpassingen afgewezen en ben je daar niet akkoord mee? In dat geval kan je een beroep instellen bij de Vlaamse hogescholenraad. Je schrijft een gemotiveerd verzoekschrift dat je mailt naar starttoets@vlaamsehogescholenraad.be. Op dit verzoekschrift moet je sowieso je naam, de datum en je handtekening zetten. Je hebt 7 kalenderdagen de tijd om beroep in te dienen.
Meer info?
Alle informatie over deze Vlaamse starttoetsen vind je via de website van de Vlaamse Hogescholenraad. Het reglement kan je hier terugvinden.
Heb je toch nog vragen? Stuur dan een mailtje naar starttoetseducation@pxl.be.
Starttoets gemaakt?
Top. Je nam alvast de eerste stap! Met je deelnamecertificaat kan je je nu inschrijven voor de lerarenopleiding van je voorkeur. Schreef je je in voor je de toets(en) maakte? Mail dan het bewijs naar starttoetseducation@pxl.be.
Ben je niet geslaagd voor (één van) de starttoets(en)? Dan moet je een remediëringstraject volgen. Dat bestaat uit een online remediëringspakket en een feedbackgesprek.
Online remediëringspakket
Klik hier om naar het online pakket “Online remediëring” te gaan.
Het liefst doorloop je dit al voor de start van het academiejaar, dan kan je je erna volledig focussen op je lessen.
Opgelet: tot eind juni raak je via de link aan de pakketten van het lopende academiejaar. Kijk gerust rond en oefen, maar dit geldt NIET als remediëringspakket voor toetsen i.f.v. het nieuwe academiejaar.
Volg je het pas na de start van het academiejaar?
Geen enkel probleem, maar doe het dan zo snel mogelijk. Zo kan je je daarna volledig focussen op je opleiding.
Was je wel geslaagd, maar had je een tekort op een bepaald onderdeel? Dan is het slim om ook het hele pakket, of toch zeker het onderdeel waarvoor je niet geslaagd was, te doorlopen. Hoe sterker je start, hoe groter je kans op succesvol studeren.
Feedbackgesprek
Als je niet slaagde voor de toets Nederlands, nodigt je opleiding je aan het begin van het academiejaar uit voor een feedbackgesprek. Ze bekijkt dan samen met jou wat je (nog) nodig hebt om vlot te kunnen starten.
Wens je voor de start al graag een vrijblijvend feedbackgesprek over je resultaat op de starttoets? Dat kan! Mail hiervoor naar starttoetseducation@pxl.be.
Opgelet: onze hogeschool is collectief gesloten tussen 15 juli en 15 augustus. Het zou dus kunnen dat we je mail pas later beantwoorden.
Indien je twijfels hebt rond je studiekeuze, mag je altijd onze summercoach contacteren via summercoach@pxl.be, die is wel bereikbaar tijdens de zomerperiode!
Opfrissingscursussen en bijkomende remediëring
Kijk zeker ook eens naar ons aanbod van opfrissingscursussen. Daar zie je welke gratis cursussen je als PXL-student kan volgen in de weken voor de start van het academiejaar. Er staat telkens bij welke cursus hoort bij welk onderdeel van de starttoets.
Van zodra je ingeschreven bent, raak je via ons leerplatform Blackboard ook aan ons uitgebreide aanbod online remediëringsmateriaal. Vanaf de start van het jaar kan je deelnemen aan de remediëringslessen Nederlands (voor alle studenten van de lerarenopleiding), en Frans en Wiskunde (voor de studenten leraar lager onderwijs).
Alle succes!
-------- Je weet nooit wat je kunt totdat je het probeert-------
Ontdek hoe jouw academiejaar eruit zal zien:
En wat na het behalen van je diploma?
Jouw toekomst
Met een diploma leraar kleuteronderwijs op zak kan je aan de slag binnen de verschillende onderwijsnetten, als leraar kleuteronderwijs in methodescholen of in het buitengewoon onderwijs, als begeleider in kinderdagverblijven of in de naschoolse kinderopvang.
Verder studeren
Wil je toch wat anders dan voor de klas staan? Met dit diploma kan je ook aan het werk als educatief medewerker in musea, in uitgeverijen of non-profit organisaties.
Het studeren nog niet zat? Dan kan je nog schakelen naar een verkorte opleiding leraar lager of secundair onderwijs of naar een academische master via een schakelprogramma.
De postgraduaten Educational needs, Cultuureducator, Auti-coach, Educational leadership, Nietconfessionele zedenleer en Leesbeleid zijn ook nog mooie aanvullende opleidingen!
NIEUW! Master in het basisonderwijs Vanaf academiejaar 2024-2025 kan je aansluitend op je bacheloropleiding je ook verder professionaliseren via de master in het basisonderwijs!
Meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden vind je hier.
Hoe wij je al met één been in het werkveld helpen:
Ben je bang voor de overstap van secundair naar hoger onderwijs? Maak je geen zorgen, de overstap gebeurt geleidelijk aan.
Kleuters gaan graag zelf op avontuur! Daarom zetten we in op onderzoekend en ontdekkend leren.
We geven je logopedische ondersteuning i.f.v. stemgebruik en expressie.
We bieden een keuzeaanbod van levensbeschouwelijke vakken: katholieke godsdienst, nietconfessionele zedenleer of cultuurbeschouwing.
De schoolbanken verlaten, doe je met een EHBO-brevet op zak. Kortom, een mooie bonus als je gaat solliciteren!
We zijn een pluralistische hogeschool, dus je kan met ons diploma terecht in alle onderwijsnetten.
Inspelen op natuurlijke nieuwsgierigheid van kleuters naar wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde.
Ieder kind wil weten. Kinderen zijn nieuwsgierig, stellen vragen bij wat ze zien en doen niets liever dan hun omgeving onderzoeken. De LEGO Education Innovation Studio (LEIS) wil het leren en onderwijzen via een speelse en uitdagende aanpak stimuleren door het gebruik van de pakketten van LEGO Education. Met het LEDO Education-materiaal en de leermethodiek werken kinderen met handen en hoofd zodat ze creatief en probleemoplossend leren denken door samen te werken.
Op 9 december 2017 werd in Europese primeur het pakket STEAM park voorgesteld. Dit pakket stelt kleuterleerkrachten in staat om kinderen te laten kennismaken met wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde dankzij de veelzijdigheid, creativiteit en spelenderwijs leren. STEAM park daagt kleuters uit om creatief te zijn en stimuleert het samen bouwen aan leerzame speelervaringen. Het STEAM-concept voor kleuterklassen stimuleert kinderen om zelf uit te proberen, te onderzoeken en te denken als wetenschappers!
Junior-collega's kunnen in de LEGO-studio experimenteren met de materialen. Door hiermee ook aan de slag te gaan tijdens hun stage dragen ze op hun manier hun steentje bij aan de promotie van techniek, actief leren en taalontwikkeling in het onderwijs.
Wat?
De LEGO® Education Innovation Studio (LEIS) wil het leren en onderwijzen via een speelse en uitdagende aanpak stimuleren door het gebruik van de pakketten van LEGO® Education. Met het LEGO Education-materiaal en de leermethodiek werken kinderen met handen en hoofd zodat ze creatief en probleemoplossend leren denken door samen te werken.
PXL-Education draagt op die manier haar LEGOsteen bij aan de promotie van techniek, actief leren en taalontwikkeling in het onderwijs.
Wie?
Catherine Roden en Jochen Didden zijn LEGO Education Academy Certified Trainer na een opleiding bij LEGO Education Academy in Billund (Denemarken).
PXL-diploma's worden wereldwijd erkend door de NVAO. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.