Wat houdt deze opleiding in?
Deze nieuwe academische masteropleiding wordt ingericht door UHasselt in samenwerking met Hogeschool PXL. Via deze opleiding kunnen leraren kleuteronderwijs en lager onderwijs vanaf 2026-2027 als master tewerkgesteld worden in het basisonderwijs.
Als bachelor in het kleuter- of lager onderwijs start je met het schakelprogramma. Daarin verrijk je jouw expertise met academische competenties. Dit kan vanaf 2024-2025. Vervolgens verdiep je jouw kennis in de master in het basisonderwijs.
In de opleiding wordt sterk ingezet op wetenschappelijke kennis en inzichten en maak je van daaruit de link naar het beroep van leerkracht in het basisonderwijs. Professionaliseer je in cocreatie met het werkveld in leren en ontwikkeling, datageletterdheid, vakdidactiek, schoolontwikkeling en innovatie, zorg en diversiteit, coaching en leiderschap, onderwijsonderzoek, …
*De master in het basisonderwijs is in volle ontwikkeling en start in academiejaar 2025-2026, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering. De noodzakelijke voortrajecten kunnen al starten in academiejaar 2024-2025.
Jij wil:
- Je expertise als leerkracht kleuteronderwijs en lager onderwijs wetenschappelijk uitbouwen en verdiepen.
- Je verder professionaliseren in leermethoden, onderzoekend handelen, leerpsychologie, schoolontwikkeling, ...
Jouw opleiding:
-
Behaalde je reeds een educatief bachelordiploma kleuteronderwijs of lager onderwijs? Dan volg je een schakelprogramma (60SP) en een masterprogramma (60SP) waarin je ondergedompeld wordt in bovenstaande thema’s.
-
Behaalde je een ander bachelor- of masterdiploma? Volg dan eerst een verkort traject leraar kleuter- of lager onderwijs aan de hogeschool. Daarna kan je je inschrijven voor de master in het basisonderwijs, al dan niet via een schakelprogramma.
-
Je kan de opleiding voltijds of gespreid (deeltijds) opnemen. Wanneer je de opleiding voltijds volgt, heb je wekelijks les op woensdag. Als je ervoor kiest om de opleiding te spreiden, heb je om de twee weken les op woensdag.
-
Via werkplekleren vertaal je de theoretische kennis en vaardigheden naar de praktijk. Dit kan in de eigen school van tewerkstelling of in een stageschool.