Heb jij een diploma hoger onderwijs of drie jaar relevante ervaring? Wil je leraar worden? Schrijf je dan in bij PXL-Education UP!
Bij ons word je een inspirerende en gedreven leraar, sterk in vakinhoud, interdisciplinair, en teamgericht. Ons ervaren team helpt je om alle nodige vaardigheden te ontwikkelen in een warme en uitdagende leeromgeving.
Word een zelfverzekerde PXL-leraar en maak het verschil in het onderwijs via PXL-Education UP!
Wat houdt deze opleiding in?
Heb jij een diploma hoger onderwijs of drie jaar relevante beroepservaring op zak? Wil je het graag over een andere boeg gooien en leraar worden? Dan kan je je inschrijven aan PXL-Education UP! In ons centrum PXL-Education UP maken we van jou een leraar met de X-factor! Wij maken van jou een echte PXL-leraar. Als PXL-leraar ben jij inspirerend en gedreven, relectief en onderzoekend, vakinhoudelijk en vakdoorbrekend en team- en netwerkgericht. Kortom, je hebt alle troeven op zak om zelfverzekerd voor de klas te staan! Dankzij een ervaren team van lerarenopleiders verwerf je de nodige beroepscompetenties. Niet zomaar, maar in een warme, verbindende en uitdagende leeromgeving. Laat jouw voetafdruk achter in het onderwijs dankzij je vakinhoudelijke, vakdidactische, pedagogische expertise, inzetbaarheid en unieke identiteit. Wil jij een zelfverzekerde PXL-leraar worden? Dan heten we je van harte welkom in PXL-Education UP!
Voor wie?
Je hebt een diploma hoger onderwijs. Als je ruime tijd per week kan investeren in de opleiding, dan volg je het jaartraject. Als je werk en opleiding wil combineren, dan volg je een flexibel traject.
Jij wil...
Als coach een relatie opbouwen met jongeren en samen met je leerlingen nieuwe horizonten verkennen.
Je enthousiasme en passie voor je vak tonen om jongeren constant te boeien.
Je verdiepen in een cluster van jouw vakken waarvoor je op basis van jouw bachelordiploma of beroepservaring onderwijsbevoegd wordt.
Samenwerken met studenten, collega's, ouders, partners in het onderwijsveld. Want 'teamwork makes the dream work'!
Troeven van PXL-Education UP:
Een opleiding op maat op basis van jouw beroepsprofiel
We stomen je helemaal klaar om een competente allround leraar te worden die zelfverzekerd voor de klas staat! Dit doen we op basis van drie centrale pijlers:
Didactisch competent
Pedagogisch competent
Professioneel competent
Deze drie competenties probleemloos en zonder vrees aangaan? Dat kan met de pijler 'startcompetent" in de educatieve graduaatsopleiding.
Leren en werken combineren? Geen probleem met onze flexibele opleidingen!
Volg een lerarenopleiding op maat danzij ons ruim aanbod aan trajecten.
Start de opleiding in september of februari en maak de keuze tussen dag-, avond- en/of zaterdagonderwijs. Verder kan je kiezen voor een combinatie aan contact- en afstandsonderwijs, online onderwijs of grotendeels voor afstandsonderwijs. Stageplaatsen en spreiding van activiteiten mag je helemaal zelf kiezen!
Opleidingen die je een identiteit geven in het onderwijslandschap. Er is ruimte voor talentontwikkeling en proflering: ontwikkel je eigen profiel en identiteit als leraar onder begeleiding van ervaren coaches. Kortom, jij wordt een leraar die het verschil maakt voor een leerling, een klas, een school en de samenleving.
Profiteer als student mee van het PXL-netwerk
Jij bent een volwaardige partner in het brede PXL-netwerk en neemt een verantwoordelijke rol op in je eigen leerproces. Samen metde lectoren, vakexperten en mentoren uit alle onderwijsnetten creeër jij de toekomst!
Deze opleiding is erkend door de VDAB, wat betekent dat je als student diverse voordelen hebt, zoals betaald inschrijvingsgeld. Bovendien leidt de opleiding naar een knelpuntberoep, waardoor je na afstuderen direct werk vindt.
TABEL LSV JAARTRAJECT/FLEXIBEL TRAJECT
Opleidingsonderdeel
SP
CU
PRA
Didactisch competent
Didactische basis (A)
5
40
Vakdidactiek (enkel mogelijk in afstandsonderwijs)
4
12
Vakdidactisch atelier
6
40
x
Stage 1
6
x
Stage 2
6
x
Pedagogisch competent
Pedagogische basis (A)
5
40
Diversiteit en klasmanagement (A)
5
40
Coaching en leerlingbegeleiding
5
40
Pedagogische stage
3
x
Professioneel competent
Professionele basis
3
12
x
Professionele context (A)
4
30
Profilering
4
x
Actie-onderzoek
4
x
TOTAAL
60
TABEL LSV LIO-traject
Opleidingsonderdeel
SP
CU
PRA
Didactisch competent
Didactische basis (A)
5
40
Vakdidactiek (enkel mogelijk in afstandsonderwijs)
4
12
LIO 1
12
x
LIO 2
13
x
Pedagogisch competent
Pedagogische basis (A)
5
40
Diversiteit en klasmanagement – LIO
5
Coaching en leerlingbegeleiding – LIO
5
Professioneel competent
Professionele basis
3
12
x
Professionele context (A)
4
30
Actie-onderzoek
4
x
TOTAAL
60
TABEL LS1 EN LS2
VOOROPLEIDING
LS1
LS2
LKO
53 SP
LLO
53 SP
LSO
49 SP
HO + leraar
49 SP
HO
135 SP
SO + leraar
120 SP
Voor elke student een traject op maat.
De afstudeerrichting 'Verkorte educatieve bacheloropleiding secundair onderwijs' kan je volgen in:
Dagonderwijs (voltijds)
Afstandsonderwijs
Verkorte opleiding
Instap in februari
Flexibel studeren
Op elk moment in je leven moet je kunnen verder studeren en opklimmen naar een niveau dat bij je past. Hogeschool PXL zet zich in voor trajecten en voorzieningen die flexibel studeren bevorderen.
De beschikbare opties variëren afhankelijk van de opleiding en jouw individuele situatie. Wil je zekerheid over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met je trajectbegeleider via de contactgegevens onderaan deze pagina.
Afgestudeerd of al aan het werk? Ook jij kan leraar worden aan PXL-Education UP!
Flexibele trajecten in dag- en/of avondonderwijs
PXL-Education UP is het centrum waar je terecht kan om leraar secundair onderwijs te worden indien je al een diploma hoger onderwijs hebt of 3 jaar nuttige beroepservaring bezit. Afhankelijk van je diploma, eventuele werkervaring, mogelijkheden en wensen maak je een keuze tussen verschillende opleidingen en opleidingstrajecten.
Er zijn twee diploma's mogelijk:
Het diploma van ‘educatieve bachelor in het secundair onderwijs’ via en verkort traject van 60 studiepunten dat je volgt op basis van je eerder behaald diploma (LSV).
Het diploma van ‘educatief graduaat in het secundair onderwijs’ met 90 studiepunten (LSG) voor leraar in technische of praktijkvakken.
Alle opleidingen worden flexibel aangeboden: Je hebt keuze tussen een éénjarig dagtraject of flexibel avond- en/of zaterdagtraject.
Als je reeds in het onderwijs staat, is er de mogelijkheid om praktijk te valoriseren via je eigen opdracht als leraar (traject werkplekleren - LIO) Een aantal opleidingsonderdelen kan je volledig online of in afstandsonderwijs volgen.
Er zijn twee instapmomenten (uitgezonderd het éénjarig dagtraject): september en februari.
Kies jouw traject!
Educatieve bachelor secundair onderwijs
Leraar secundair onderwijs verkort traject (LSV)
Voor wie? Je hebt een diploma hoger onderwijs. Als je ruime tijd per week kan investeren in de opleiding, dan volg je het jaartraject. Als je werk en opleiding wil combineren, dan volg je een flexibel traject.
Doel? Je verwerft onderwijsbevoegdheid op basis van jouw bachelordiploma. De precieze bevoegdheden kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid.
Hoe? In het jaartraject volg je overdag les op maandag en donderdag. Op woensdagvoormiddag is er de mogelijkheid om een keuzevak te volgen. In het flexibel traject met een gemiddelde studieduur van 2 jaar kies je per semester grotendeels zelf de opleidingsonderdelen en de lesdagen en uren. Er kan les gevolgd worden op maandag-, dinsdag, woensdag- en donderdagavond en op zaterdagvoormiddag.
In beide trajecten kan je bepaalde opleidingsonderdelen online en ook via afstandsonderwijs volgen en de praktijkstages flexibel plannen.
Wanneer? Je kan deze opleiding zowel in september als in februari starten.
Je kan deze opleiding ook volgen via het werkplekleren-traject (‘leraar-in-opleiding’) als je tewerkgesteld bent als leraar in het onderwijs. Je wordt intensief begeleid door een werkplekleren (LIO)-coach en mentor op je werkplek. Je komt enkel naar het centrum voor de meer theoretische opleidingsonderdelen en de supervisiesessies. Je kan bepaalde opleidingsonderdelen online en ook via afstandsonderwijs volgen. Je kan de opleiding voltooien op 1 jaar.
Voor één onderwijsvak (LS1)
Voor wie? Je hebt een diploma hoger onderwijs en bevoegdheid als leraar.
Doel? Je wil een bijkomende onderwijsbevoegdheid verkrijgen.
Hoe? Je volgt de vakinhoud en vakdidactiek van 1 onderwijsvak en kan de stages flexibel plannen. De minimale studieduur bedraagt 1 jaar.
Voor twee onderwijsvakken (LS2)
Voor wie? Je hebt een diploma hoger onderwijs of het educatief graduaatsdiploma (of ermee gelijkgesteld).
Doel? Je wil (bijkomende) onderwijsbevoegdheid verkrijgen voor twee onderwijsvakken.
Hoe? Je volgt een traject op maat op basis van je diploma. De minimale studieduur bedraagt twee jaar.
Voor de opmaak van een traject op maat voor LS1 of LS2: neem contact op met de trajectbegeleidster Astrid Geunes.
e-mail: astrid.geunes@pxl.be
Werkplekleren-traject (LIO-traject)
Al leraar, maar nog geen lerarendiploma?
Ben jij reeds als leraar aan de slag maar heb je nog geen lerarendiploma, dan biedt het traject 'Werkplekleren' (‘leraar-in-opleiding’ of LIO-traject) van Centrum PXL-Education UP jou de ideale oplossing. Zowel binnen de educatieve graduaatsopleiding als binnen de verkorte educatieve bacheloropleiding kan jij het werkplekleren-traject volgen.
Dit traject onderscheidt zich van de reguliere trajecten doordat je:
De praktijk van de opleiding kan uitvoeren op je werkplek theorie en praktijk onmiddellijk aan elkaar kan toetsen in dit specifiek en op maat gemaakte traject
Door een Werkplekleren (LIO)-coach van de opleiding en een Werkplekleren (LIO)-mentor van je school deskundig en complementair wordt begeleid
Ook enkele theoretische opleidingsonderdelen kan laten indalen in het traject Werkplekleren
Tijdens groepsgesprekken je ervaringen kan delen met andere Werkplekleren-studenten en elkaar inspireren
De opleidingsduur zelf kan bepalen rekening houdend met de omvang van je aanstelling en je voorkeur om het traject geconcentreerd of gespreid te volgen
In de loop van ieder gevolgd regulier traject kan schakelen naar het Werkplekleren-traject en ook omgekeerd
Aan het einde van het Werkplekleren-traject de X-factor zodanig hebt ingevuld, geïntegreerd en gepresenteerd waardoor je zowel op professioneel als op persoonlijk vlak sterker staat.
De lessentabel voor het werkplekleren-traject kan je vinden onder de pagina Educatieve bachelor en Educatief graduaat.
Op zoek naar meer informatie over het werkplekleren (LIO)-traject en/of traject op maat?
Neem dan contact met het opleidingshoofd van Centrum PXL-Education UP:
Professionaliserings- of diplomatraject voor leraren technische en praktijkvakken
*Volg dit traject online of 'on campus'*
Dit traject wordt ingericht voor leraren die op zoek zijn naar professionalisering of uitbreiding van vereiste onderwijsbevoegdheid.
Het bestaat uit twee trajecten:
Professionaliseringstraject met als doel je professioneel handelen te vernieuwen en te verbeteren. Je volgt het vak ‘praktijkgerichte professionalisering’ met 15 avondlessen en enkele afstands- en praktijkopdrachten. Je professionaliseert op vlak van (vak)didactiek, digitale didactiek, coaching, differentiatie en evaluatie. Je programma bestaat uit 13 studiepunten die worden verspreid over 15 lesavonden (ongeveer 2-wekelijks) op 1 jaar in afstands- en praktijkopdrachten Als je aan het einde van deze rit slaagt ontvang je een attest.
Diplomatraject met als doel het behalen van een educatief graduaatsdiploma. Naast het gevolgde professionaliseringstraject kan jij je lerarendiploma opwaarderen naar een educatief graduaatsdiploma (uitbreiding van vereiste onderwijsbevoegdheid): je volgt ‘praktijkgerichte professionalisering’ (zie 1), doorloopt bijkomend een traject werkplekleren en werkt een graduaatsproef uit op je werkplek. Je programma bestaat 18 extra studiepunten. Je kan kiezen uit een studiepakket “praktijkgerichte professionalisering” van 1 of 2 jaar + begeleide werkplekstage en graduaatsproef Als je aan het einde van deze rit slaagt ontvang je een diploma.
Professionaliseringstraject
Educatief graduaat
Praktijkgerichte professionalisering
12 SP
12 SP
Innovatief ontwerpen
5 SP
Werkplekleren
16 SP
Totaal aantal studiepunten (SP)
12 SP
33 SP
*afkortingen bij tabellen SP: studiepunten, 1 studiepunt = 25-30 uren studietijd (contacturen, begeleide zelfstudie, zelfstudie, examen afleggen) LKO: Leraar kleuteronderwijs LLO: Leraar lager onderwijs LSO: Leraar secundair onderwijs HO: Hoger onderwijs SO: Secundair onderwijs CU: totaal aantal contacturen = te volgen lesuren (A): ook mogelijk in afstandsonderwijs PRA: bevat praktijk Tabellen onder voorbehoud van wijzigingen
Ontdek hoe jouw academiejaar eruit zal zien:
En wat na het behalen van je diploma?
Jouw toekomst
Ga aan de slag als leraar secundair onderwijs binnen de verschillende onderwijsnetten of als leraar secundair onderwijs in andere onderwijsvormen: methodescholen, onderwijs aan volwassenen, tweedekansonderwijs, deeltijds of buitengewoon onderwijs.
Wil je wat anders doen? Wat dacht je van educatief medewerker in musea, uitgeverijen, onderwijsbesturen of non-profit organisaties,...
Je kan een bijkomende onderwijsbevoegdheid behalen via een verkort traject.
Verder studeren
Wil je eindigen met een masterdiploma in the pocket? Dan kan je een academische master behalen via een schakelprogramma, vaak in twee jaar waardoor je master én leraar bent.
Ook de postgraduaten Educational need, Cultuureducator, Auticoach,Educational leadership, Niet-confessionele zedenleer, Digitaal leren, Hoogbegaafdheid en Studiekeuzebegeleiding zijn mooie aansluitende trajecten!
Hoe wij je al met één been in het werkveld helpen:
Duidelijk gestructureerde opleidingen op basis van het beroepsprofiel Drie centrale pijlers die op elkaar afgestemd zijn, bereiden je geleidelijk en systematisch voor om een competente en ‘complete’ leraar te worden: didactisch competent – pedagogisch competent – professioneel competent. Met de pijler startcompetent in de educatieve graduaatsopleiding krijg je de geschikte startbasis om de 3 groepen competenties vlot te bereiken.
Flexibele opleidingen die toelaten werken en leren te combineren Er is een ruim aanbod aan trajecten waardoor je een lerarenopleiding op maat volgt. Je kan de opleiding starten in september of februari en een keuze maken tussen dag-, avond- en/of zaterdagonderwijs. Je kiest voor een combinatie van contact- en afstandsonderwijs of grotendeels voor afstandsonderwijs. Voor de stages bepaal je zelf je stageplaatsen en de spreiding van de activiteiten.
Opleidingen die je een identiteit geven in het onderwijslandschap. Er is ruimte voor talentontwikkeling en profilering: je kan je eigen profiel en identiteit als leraar ontwikkelen onder begeleiding van ervaren coaches. Hierdoor word jij die leraar die het verschil maakt voor een leerling, een klas, een school, de samenleving…
Het PXL-netwerk waarin je een junior-collega bent. Voor het ontwerpen en uitvoeren van onderwijsactiviteiten ben je een volwaardige partner in het brede PXL-netwerk, naast lectoren, vakexperten en mentoren uit alle onderwijsnetten. Je neemt hierbij een actieve en verantwoordelijke rol op in je eigen leerproces, zowel in de lessen als in de stages
PXL-diploma's worden wereldwijd erkend door de NVAO. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.