Wat houdt deze opleiding in?
De wereld van de biotechnologie is heel divers. Daarom kan je in de afstudeerrichting 'Biotechnologie' kiezen uit de keuzetrajecten:
- cel- en gentechnologie
- Kwaliteitsprofessional in de biotech
- laborant
- omgevingstechnologie (milieu)
- voedingsmiddelentechnologie
We gaan samen met jou aan de slag rond verschillende thema’s als cel- en gentechnologie, genetisch gemodificeerde organismen, gentherapie, DNA-fingerprinting, de productie en kwaliteit van voedingsmiddelen. We focussen ook op milieu- en omgevingsthema’s zoals duurzame energieproductie, afvalwaterzuivering en bodemsanering.
Jij wil:
- Biotechnologische oplossingen zoeken: medisch gericht, milieu- of voedingsgericht.
- Werken met DNA, cellen en microorganismen, en daarbij ontdekken hoe je ze kan gebruiken, veranderen, verbeteren in biotechnologische processen.
- Meedenken over duurzame thema’s zoals het omgaan met water, lucht en de bodem en het klimaat van onze kostbare planeet.
- Bijdragen tot het creëren van een gezonde en verantwoorde voedselketen.
- Je passie voor chemie, biologie of fysica inzetten tijdens verschillende labosessies.
Jouw opleiding:
- Je begint aan een biologisch avontuur van 3 jaar (180 SP).
Je leert de knepen van het vak dankzij deze praktische opleiding. - Hierdoor vind je onmiddellijk jouw plaats op de arbeidsmarkt.
Vanaf het eerste jaar leer je een echte labosessie voorbereiden, uitvoeren en verwerken. - Ook de nodige theorie komt aan bod met wetenschappelijke basisvakken (chemie, biologie, ...) en sectorgerichte vakken.
- In het tweede jaar verdiep je je voor 10 studiepunten in een keuzetraject. Je hebt de keuze tussen: cel- en gentechnologie, laborant, omgevingstechnologie en voedingsmiddelentechnologie.
- In het derde jaar wordt je programma bijna volledig afgestemd op je keuzetraject!
- Ook je persoonlijke professionele ontwikkeling rond onderzoek, duurzaamheid, internationalisering en ondernemen wordt zeker niet vergeten!