Overal waar mensen werken, wonen en leven, spelen sociaal werkers een cruciale rol. Met een professionele bachelor Sociaal werk kan je dus in heel wat sectoren aan de slag: jeugdhuizen, scholen, bedrijven, gevangenissen, ziekenhuizen, … en zoveel meer! Wil jij ook het verschil maken? Werk je graag samen aan welzijn? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou! We coachen je in je ontwikkeling tot (zelf)kritische en gepassioneerde professional met een internationale blik op mens en samenleving. Een gebalanceerde mix van theorie en praktijk is volgens ons de perfecte cocktail van samen denken, doen, durven en beleven.
Wat houdt deze opleiding in?
Jij wil:
Met mensen werken, goed luisteren en vertrouwen tonen.
Mensen helpen met het inzetten en stretchen van hun talenten.
Je engagement inzetten zodat mensen zich goed voelen op het werk.
Je inzetten voor het recht van mensen op een goede job door ze juist te oriënteren en te coachen.
Zorg bieden aan mensen in kwetsbare situaties.
De samenleving veranderen door mensen in beweging te brengen.
Jouw opleiding:
Je stapt in een sociaal avontuur van 3 jaar (180 SP).
Vanaf dag één werk je aan jouw vorming als toekomstig sociaal werker en ben je je bewust van je rol en verantwoordelijkheden in relatie tot je cliënt.
Onze opleiding biedt je uniek praktijkgericht onderwijs met een evenwichtige dosis theoretische kennis. Door middel van stage zet je jouw kennis om naar de praktijk!
We begeleiden je intensief tijdens de lessen, op stage of bij projecten.
Je leert omgaan met cliënten/ medewerkers en hun directe omgeving. Er komen uiteenlopende hulpvragen aan bod binnen de verschillende domeinen van HR: werving & selectie, mentaal welzijn op het werk, ...
Bij de start van de opleiding kies je voor de afstudeerrichting Maatschappelijk werk of Personeelswerk. Weet je het nog niet? Geen zorgen, want je maakt je definitieve keuze pas bij aanvang van het tweede jaar.
Verleg je grenzen letterlijk en figuurlijk! Neem bijvoorbeeld deel aan ons uitdagend internationaal aanbod.
Kies de afstudeerrichting dat het best bij je past:
Maatschappelijk werk
Wil jij mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen en maatschappelijke problemen aanpakken? Kies dan voor de afstudeerrichting Maatschappelijk Werk binnen onze Bacheloropleiding Sociaal Werk! Hier leer je hoe je individuen en groepen effectief kunt ondersteunen bij het overwinnen van obstakels en het realiseren van een betere levenskwaliteit. Met een focus op empathie, communicatie en praktische oplossingen, bereiden wij je voor op een impactvolle carrière waarin jij echt het verschil kunt maken. Ontdek hoe jij bij kunt dragen aan een meer rechtvaardige en ondersteunende samenleving!
Personeelswerk
Ben jij geïnteresseerd in het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers binnen organisaties? Dan is de afstudeerrichting Personeelswerk perfect voor jou! Binnen deze specialisatie van onze Bacheloropleiding Sociaal Werk leer je alles over human resources, arbeidsrecht en organisatiepsychologie. Je ontwikkelt de vaardigheden om een positieve en productieve werkomgeving te creëren, en medewerkers te ondersteunen in hun professionele groei. Met een combinatie van theorie en praktijk, bereiden wij je voor op een dynamische carrière in het hart van elke succesvolle organisatie. Zet jouw talenten in voor het welzijn van anderen en maak een verschil in de wereld van werk!
Voor elke student een traject op maat.
De opleiding 'Sociaal werk' kan je volgen in:
Dagonderwijs (voltijds)
Combi
Verkorte opleiding
Vervolgtraject
Flexibel studeren
Op elk moment in je leven moet je kunnen verder studeren en opklimmen naar een niveau dat bij je past. Hogeschool PXL zet zich in voor trajecten en voorzieningen die flexibel studeren bevorderen.
De beschikbare opties variëren afhankelijk van de opleiding en jouw individuele situatie. Wil je zekerheid over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met je trajectbegeleider via de contactgegevens onderaan deze pagina.
Sociaal werk²: de afstudeerrichting Maatschappelijk werk voor werkstudenten
Werken én studeren, een uitdagende puzzel die aan populariteit wint. Het vraagt echter flexibiliteit, planning en engagement van de verschillende actoren. In het kader van levenslang leren maakt PXL-People & Society het mogelijk om met Sociaal werk², de opleiding Sociaal werk voor werkstudenten, deze combinatie te realiseren en het bachelordiploma Sociaal werk, afstudeerrichting Maatschappelijk werk, te behalen. Meer informatie hierover vind je in onze infobrochure.
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
Jaar 1
Sociaal methodisch werken: procesmodellen en werkinstrumenten Sociaal methodisch werken: social casework and human resources basics Verkennen van het werkveld 1 Publiek recht De burger en het recht Economisch perspectief Sociologisch perspectief 1 Psychologisch perspectief 1 Praktijkgericht onderzoek 1 Gespreks- en rapportagetechnieken Mijn professionele identiteit 1
Jaar 1 – Maatschappelijk werk
Integraal Sociaal Werk 1: exploratie Integraal Sociaal Werk 2: interpretatie Verkennen van het werkveld 2
Jaar 1 – Personeelswerk
Integraal Sociaal Werk 1: exploratie HR Integraal Sociaal Werk 2: interpretatie HR Verkennen van het werkveld 2
Jaar 2
Sociaal recht 1 Sociaal recht 2 Praktijkgericht onderzoek 2 Sociaal werk in internationaal perspectief Sociaal-economisch perspectief
Sociaal methodisch werken: verdiepen en verbreden Sociaal methodisch werken: de werknemer in ontwikkeling Organisatiepsychologie Arbeidssociologie Personeelsadministratie
Jaar 3 – Maatschappelijk werk
Recht voor de maatschappelijk werker Praktijkgericht onderzoek Beleidsmatig werken Sociaal methodisch werken: geïntegreerd handelen
Jaar 3 – Personeelswerk
Recht voor de personeelswerker Praktijkgericht onderzoek Human resources management Methodisch werken: human resources in practice
Daarnaast biedt Hogeschool PXL een brede waaier aan vervolgopleidingen en navormingen aan.
Ontdek hoe jouw academiejaar eruit zal zien:
En wat na het behalen van je diploma?
Jouw toekomst
Ga aan de slag als sociaal werker in verschillende organisaties en sectoren, gaande van uitzendsector, personeelsdiensten, vakbonden, VDAB, RVA, gezondheidszorg, overheidsdiensten, Bijzondere Jeugdbijstand, gehandicaptenzorg, personeelsdiensten, seniorenwerking, justitiële sector, OCMW, CAW, …
Verder studeren
Leg je het graag uit en is voor de klas staan echt iets voor jou? Via de Educatieve bachelor secundair onderwijs kan je in 1 jaar (60 SP) het diploma van leraar behalen.
Wil je de schoolbanken verlaten met een masterdiploma op zak? Je kan een academische master behalen via een schakelprogramma.
Wil je een extra bacheloropleiding toevoegen aan jouw lijstje diploma’s? Je kan je specialiseren via volgende Ba-na-Ba: Geestelijke gezondheidszorg.
Ook een postgraduaat is een interessante aanvulling op jouw cv! Denk maar aan de postgraduaten Educational needs, Auti-coach, Openbare besturen, HR voor KMO'S, Mentaal welzijn op het werk, ...
Hoe wij je al met één been in het werkveld helpen:
Deze opleiding is uniek in Limburg. Dit maakt van jou een zeer interessant profiel op de arbeidsmarkt!
Stageplaatsen in overvloed dankzij ons ruim PXL-netwerk.
Met ons diploma Sociaal werk ben je breed inzetbaar in onze samenleving. Werkgelegenheid is dus verzekerd.
Specialisatie is de sleutel tot succes! Na deze opleiding kan je je verder professionaliseren dankzij tal van vervolgtrajecten en postgraduaten gelinkt aan je vooropleiding.
Binnen deze opleiding besteden we veel aandacht aan onderzoek om sociale uitdagingen aan te pakken. We werken daarom nauw samen met PXL-Social Work Research. Dit expertisecentrum wil professionals uit het sociaal-agogisch werk ondersteunen en hun beroepspraktijk verbeteren via beleidsondersteunend, innovatie- en effectiviteitsonderzoek.
Onze lectoren staan met beide voeten in het werkveld en zijn op het toppunt van hun kunnen. Ze delen met veel passie en overtuiging hun kennis met de studenten.
PXL-diploma's worden wereldwijd erkend door de NVAO. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.