Jouw opleiding
Wil jij een vraag stellen, een gesprek aanvragen, persoonlijk traject bespreken,…? Klik hier om het formulier in te vullen en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Wil je kinderen tussen zes en twaalf jaar begeleiden tijdens hun leerproces en in hun persoonlijke groei? Ben jij bovendien een energieke en enthousiaste duizendpoot die kinderen wil blijven inspireren? Dan is deze opleiding iets voor jou. Met een team van praktijkgerichte lectoren en een ruim netwerk van gepassioneerde mentoren prikkelen we jou en toveren we je om tot een flexibele leraar die klaar is voor de toekomst.
- Je volgt overdag of 's avonds les. Afhankelijk van je vooropleiding krijg je vrijstellingen.
- Je verdiept je in verschillende leergebieden van de lagere school met het accent op differentiatie.
- Je leert ICT hanteren en op een correcte manier je stem te gebruiken.
- We begeleiden je intensief vóór, tijdens en na de stages en stomen je helemaal klaar voor de werkvloer!
- Je krijgt een kritische, open en innovatieve houding en je bouwt tijdens je opleiding een mooi netwerk uit.
- Je benut je talenknobbel ten volle. We hebben bijzondere aandacht voor taal tijdens de lessen of projecten rond talensensibilisering of taalinitiatie.
- Verleg je grenzen en doe internationale ervaringen op. Zo neem je ook andere onderwijssystemen onder de loep.
- Je volgt les volgens het systeem van 'blended learning': vanop afstand leren waar het kan, samen op school werken waar het een echte meerwaarde is.
NIEUW!
Vanaf academiejaar 2024-2025 kan je aansluitend op je bacheloropleiding je ook verder professionaliseren via de master in het basisonderwijs!
Meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden vind je hier.
PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
In juli 2023 ontving Hogeschool PXL een excellent kwaliteitsrapport van de NVAO.
Verder studeren
Vanaf academiejaar 2024-2025 kan je aansluitend op je bacheloropleiding je ook verder professionaliseren via de master in het basisonderwijs!
Meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden vind je hier.
Jij wil ...
- Jonge kinderen zien en helpen groeien.
- Boeiende lessen geven over taal, wiskunde, muzische vorming, wetenschappen en techniek en nog veel meer.
- Samen met lagereschoolkinderen nieuwe horizonten verkennen.
- Je enthousiasme tonen en kinderen blijven uitdagen en stimuleren.
- Ook na je opleiding blijven leren en groeien, samen met je team van collega's.
Net dat tikkeltje meer
- De intense en warme stagebegeleiding is een van onze uithangborden.
- Authentiek leren, dat motiveert en bereidt je voor zoals het hoort. Kom zeker eens een kijkje nemen in onze state-of-the-art lagereschoolklas en aanpalende observatieruimte.
- Tijdens de praktijkweken oefen je je eerste lesjes met echte leerlingen, volg je boeiende workshops en bezoeken we allerlei interessante organisaties en instellingen.
- Je krijgt les van gepassioneerde lectoren die spreken met ervaring en kennis van zaken. Ze zorgen er allen voor dat je beschikt over een theoretische basis (waarom?) en maken de vertaalslag naar het leven zoals het is in de lagere school (hoe?).
- Je kan tijdens je opleiding gratis genieten van logopedische ondersteuning i.f.v. stemgebruik en expressie.
- We bieden een uniek aanbod van keuzevakken: rooms-katholieke godsdienst, niet-confessionele zedenleer of cultuurbeschouwing.
- We zijn een pluralistische hogeschool, dus maken we je vertrouwd met alle leerplannen zodat je het verschil kan maken in alle onderwijsnetten
- Dankzij onze uitgebreide ICTinfrastructuur en lessen mediawijsheid raak je snel vertrouwd met alle mogelijkheden.
- De schoolbanken verlaten, doe je met een EHBO-brevet op zak. Kortom, een mooie bonus als je gaat solliciteren!
Programma
Klik op de afbeelding voor grotere versie.
De jaarplanning van deze opleiding kan je hier downloaden.
Flexibele trajecten
Jouw toekomst
- Met dit diploma kan je aan de slag binnen de verschillende onderwijsnetten en in diverse soorten onderwijs (methodescholen, buitengewoon onderwijs, ...).
- Wil je toch wat anders dan voor de klas staan? Met dit diploma kan je ook aan het werk als educatief medewerker in musea, in uitgeverijen of non-profit organisaties.
- Het studeren nog niet zat? Dan kan je nog schakelen naar een verkorte opleiding leraar kleuter- of secundair onderwijs of naar een academische master via een schakelprogramma.
- De postgraduaten Educational needs, Cultuureducator, Pedagogisch of technisch ICT-coördinator, Filosoferen, Auti-coach, Educational leadership, Niet-confessionele zedenleer, Leesbeleid en Hoogbegaafdheid zijn ook nog mooie aanvullende opleidingen!
Traject op maat
Gebruik onze beslissingsboom om te ontdekken welk traject het beste bij jou past.
Nieuwsgierig naar jouw traject?
Klik op de link en ontdek hoe jouw parcours eruit kan zien.
- Versneld traject voor kleuteronderwijzers (LLK) – overdag of ’s avonds
- Versneld traject voor wie een pedagogisch diploma heeft (LLP) – overdag of ’s avonds
- Versneld traject voor wie een diploma hoger onderwijs heeft (LLH) – overdag of ’s avonds
- Versneld traject voor wie een SLO-diploma heeft (LLL) – overdag of ’s avonds
- Volledig traject op 3 jaar (LLO) – overdag
- Volledig traject op 4 jaar (LLW) – ’s avonds
Onderwijsvakken
Het programma, of curriculum, dat je volgt, bestaat uit verschillende onderdelen.
Centraal staan de inhoudelijke & didactische vakken. Dat zijn de vakken die je herkent van in het lager onderwijs (Nederlands, wiskunde, Frans, lichamelijke opvoeding …). Zoals de naam het zegt, ligt de klemtoon hier op de inhoud én op de didactiek (of onderwijskunde) van de verschillende leergebieden.
In de pedagogisch-didactische vakken leer je over opvoedkunde en didactiek, de wetenschap van het onderwijzen.
De ondersteunende vakken focussen op basisvaardigheden in taal en onderzoek, ICT, stem en spraak en monden uit in de bachelorproef.
Praktijk en stage start in het eerste jaar en loopt door alle opleidingsonderdelen heen.
Wat precies in welke groep van vakken aan bod komt, en hoe die vakken (of opleidingsonderdelen, zoals dat in het hoger onderwijs heet) doorheen de opleiding zijn opgebouwd, vind je in onderstaande filmpjes.
Klik hier voor de folder “levenbeschouwelijke keuzemodules"
Werken en studeren
Lerarenopleiding Lager Onderwijs in Avondonderwijs
Het avondtraject Leraar lager onderwijs is er voor iedereen die werk en studie wil combineren of voor wie gelet op persoonlijke omstandigheden beter gebaat is met een avondtraject. Er is een standaardtraject van 4 jaar, maar ook (verkorte) trajecten op maat zijn mogelijk, rekening houdend met de vooropleiding en de persoonlijke situatie van de student. Alle lessen vinden ’s avonds plaats, stages uiteraard overdag. Meer informatie over het avondtraject lees je in onze infobrochure.
LIO-traject (leraar in opleiding) via avondtraject
Wie aangesteld is als leraar lager onderwijs in een school van de Vlaamse Gemeenschap en voldoet aan de voorwaarden, komt in aanmerking voor een LIO-traject. Alle informatie over die voorwaarden vind je in dit document. Voor meer info: neem contact op via lageronderwijsavond@pxl.be.
Mandaat rooms-katholieke godsdienst
Heb je interesse in het behalen van een mandaat Rooms-Katholieke Godsdienst? PXL-Education biedt je de kans om hiervoor een attest te behalen op je eigen tempo. Ontdek hier alle info.
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
Eerste kennismaking (zachte opstap)
Dagonderwijs
Avondonderwijs
Voor wie al leraar is (levenslang leren)
Dagonderwijs
- Taalinitiatie Frans
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 1
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 2
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 3
Avondonderwijs
- Mediawijsheid
- Taalinitiatie Frans
- Wereldinzicht
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 1
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 2
- Keuzemodule: rooms-katholieke godsdienst 3
Voor wie op woensdagvoormiddag les kan volgen en een stage van twee weken kan doorlopen (De precieze timing hangt af van de module)
- Meertaligheid
- OKAN
- STEM voor 3- tot 9-jarigen
- STEM voor 10- tot 15-jarigen
- ICT-coördinator
- Cultuureducator
- Diversiteitscoach
- Erfgoededucator
- Filosoferen met jongeren
- Sporttrainer
- Sportcoach
- Business Education
- Methodeonderwijs – basisonderwijs
Daarnaast biedt Hogeschool PXL een brede waaier aan vervolgopleidingen en navormingen aan.
Avondonderwijs
Lerarenopleiding Lager Onderwijs in Avondonderwijs
Het avondtraject Leraar lager onderwijs is er voor iedereen die werk en studie wil combineren of voor wie gelet op persoonlijke omstandigheden beter gebaat is met een avondtraject. Er is een standaardtraject van 4 jaar, maar ook (verkorte) trajecten op maat zijn mogelijk, rekening houdend met de vooropleiding en de persoonlijke situatie van de student. Alle lessen vinden ’s avonds plaats, stages uiteraard overdag. Meer informatie over het avondtraject lees je in onze infobrochure.
Onze kwaliteit
De opleiding leraar in het lager onderwijs volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding werkt in het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL systematisch aan haar kwaliteit. Zo wordt de opleiding regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Alle informatie over de kwaliteit van de opleiding en de meest recente opleidingsbeoordeling kan je raadplegen door op de kwaliteitszorgfiche hieronder te klikken.
Meer informatie over kwaliteitstoets 2 staat te lezen in het rapport.
Ook de kwaliteit van Hogeschool PXL wordt regelmatig door een onafhankelijke externe commissie beoordeeld. Lees meer over het positieve rapport van Hogeschool PXL in de instellingsreview.
Waarom Hogeschool PXL?
- Grote connectie met het werkveld dankzij een uitgebreid netwerk.
- ICT-ondersteund onderwijs.
- Faciliteiten (werkstudenten, topsporters, ...).
- Inspraak van studenten.
- Erkende diploma's door de NVAO.
- Veel gastcolleges om feeling te krijgen met het werkveld.
- Warme en kwaliteitsvolle hogeschool.
- Kans om tijdens je opleiding deel te nemen aan projectmatig wetenschappelijk onderzoek.
- Sterke samenwerking tussen al onze opleidingen.
- Mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te starten via PXL-UHasselt StudentStartUP.
- Beste studentencatering van Limburg.
- Eigen huisvesting en partner van Limburgs kamerbestand.
- Zeer ruim sportaanbod.
- Studentenverenigingen.
- Gevarieerd cultuuraanbod van optredens tot poëzieavond.
- Onze studenten noemen we junior-collega's.
- En natuurlijk nog veel meer ...
Studeren in Hasselt
Als hoofdstad van Limburg is Hasselt een boomende studentenstad. Hasselt heeft een overzichtelijk en gezellig stadscentrum met een bloeiend aanbod aan drink- en eetgelegenheden, gezellige pleintjes én scoort hoog als een van de grootste winkelsteden van Vlaanderen. Het ruime aanbod aan studentenkoten, dicht bij de campussen, kent prijzen die iets onder het landelijke gemiddelde liggen.
Om na het studeren te ontspannen, is er een ruim aanbod gaande van megadancing Versuz, club Forty Five tot de gezellige uitgaanszaken op het Dusartplein en in de binnenstad.
Op cultureel en sportief gebied zijn er tal van mogelijkheden waaronder het Kapermolenpark en -zwembad, sport- en fitnesscentra, het Cultuurcentrum, de Muziekodroom met een uitgebreid aanbod inclusief studentenkortingen.
Het jaarlijks weerkerend sportief hoogtepunt is de regatta op het Albertkanaal waar de Limburgse hogeronderwijsinstellingen een 'Cambridge tegen Oxford'-gevoel creëren.
De hoogdag voor studenten is de officiële start van het academiejaar: de Student Take-Off.
Op zoek naar kwaliteitsvolle opleidingen, studentenkoten, lekker eten en drinken, muziek, sport en ontspanning? Hasselt heeft het!
www.studentinhasselt.be
Studentenvoorzieningen voor iedereen
STUVO helpt het studentenleven zo aangenaam mogelijk te maken. Zij staan onze junior-collega's bij in financiële kwesties, emotionele en relationele moeilijkheden. Ze helpen in de zoektocht naar een kot of studentenjob. Creëren de mogelijkheid om goedkoper te gaan sporten en aan culturele activiteiten te doen. Bieden mogelijkheden voor vervoer van en naar de campussen. En verzorgen onze studenten en bezoekers met heerlijke maaltijden.
www.pxl.be/voorzieningen
Sterke & warme studentenbegeleiding
Een juiste studie kiezen, is een belangrijke opstap naar je toekomst. Onze studentenbegeleiders helpen je bij elke stap in dit keuzeproces. Ze steunen en begeleiden je doorheen je hele studieloopbaan aan onze hogeschool en sturen bij waar nodig. Binnen elke opleiding bieden onze deskundige collega's ondersteuning via dagdagelijkse coaching en begeleiding die dicht bij jou als student staan. Onze hogeschool zet extra in op een integrale begeleiding die doorloopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student.
www.pxl.be/studentenbegeleiding
Starttoets
WAT?
Wil je je inschrijven in een educatieve bacheloropleiding op PXL? Top! Goede keuze.
Denk eraan dat je een starttoets lerarenopleiding moet maken. Deze starttoets is bedoeld om je een goed zicht te geven op je startniveau. Zo weet je wat je al voldoende beheerst, en wat nog extra inspanningen zal vragen als je vlot wil kunnen starten. De toets is verplicht, maar je hoeft niet geslaagd te zijn om je te kunnen inschrijven in de lerarenopleiding.
Voor studenten van de educatieve bachelor kleuter- en secundair onderwijs gaat het om de:
- Starttoets Nederlands
Voor studenten van de educatieve bachelor lager onderwijs gaat het om de:
- Starttoets Nederlands
- Starttoets Wiskunde
- Starttoets Frans
De toets Nederlands maak je op een campus in Vlaanderen, de toetsen Frans en Wiskunde maak je van thuis uit.
Twijfel je nog? Registreer je dan voor lager onderwijs en maak alle toetsen, met dat deelnamebewijs kan je je ook voor een andere lerarenopleiding inschrijven.
Uitzonderingen: Je moet de starttoets Nederlands niet afleggen wanneer je in het verleden al een Nederlandstalig bachelordiploma behaalde. Als je eerder al de toets maakte én je inschreef in een lerarenopleiding in een Vlaamse hogeschool, hoef je de toets niet opnieuw te maken. Indien nodig kan je je enkel registreren voor Frans en Wiskunde.
WAAR EN WANNEER?
Voor wie wil inschrijven voor 2024-2025:
Registreer je en kies het moment waarop je de toets Nederlands wil afleggen via de website van de Vlaamse Hogeschoolraad.
Eerstvolgende toetsmomenten:
- 15 oktober, 9:00 uur
- 17 oktober, 17:00 uur
- 27 november, 17:00 uur
BENODIGDHEDEN?
Maak je de toets Nederlands op PXL? Breng dan het volgende mee:
- Een laptop die voldoende is opgeladen
- Een headset voor luisterfragmenten
- Je identiteitskaart
- Een eID-lezer (tenzij je inlogt op een andere manier, bv. itsme)
WAT ALS IK NIET GESLAAGD BEN?
Indien je niet geslaagd bent op de starttoets Nederlands, moet je een remediëringstraject doorlopen aan de hogeschool waar je je inschrijft. Het remediëringstraject bestaat minstens uit een online traject dat je zowel voor de start van het academiejaar als tijdens het academiejaar kan afleggen. Klik hier om door te linken naar "hulp na de starttoets" voor informatie over het uitgebreide remediëringsaanbod van PXL-Education.
TE LAAT?
Schrijf je je in en zie je dat Hogeschool PXL geen toetsmoment meer aanbiedt of kan je om een andere reden onmogelijk deelnemen aan de toets Nederlands? Kijk eerst of er elders in Vlaanderen nog toetsmomenten zijn. Zo niet, vraag dan een vrijstelling aan. Alle info staat op deze webpagina. Opgelet: die vrijstelling zorgt ervoor dat dat je inschreven kan worden of blijven, maar je moet dan wel het verplichte remediëringstraject doorlopen.
FACILITEITEN NODIG?
Alle studenten die de starttoets afleggen krijgen een aantal redelijke aanpassingen (extra tijd, gebruik passieve oordopjes, kladpapier). Wil je daarbovenop nog andere redelijke aanpassingen aanvragen dan kan dit. Het is wel belangrijk dat je dit minstens 5 werkdagen voor het toetsmoment aanvraagt via het e-mailadres starttoets@vlaamsehogescholenraad.be. Bij het verzoek wordt, naast een omschrijving van de ondersteunende maatregelen, digitaal bewijs van de functiebeperking toegevoegd.
BEROEPSPROCEDURE
Ben je het niet eens met het resultaat van de starttoets? Werd je aanvraag voor een vrijstelling of redelijke aanpassingen afgewezen en ben je daar niet akkoord mee? In dat geval kan je een beroep instellen bij de Vlaamse hogescholenraad. Je schrijft een gemotiveerd verzoekschrift dat je mailt naar starttoets@vlaamsehogescholenraad.be. Op dit verzoekschrift moet je sowieso je naam, de datum en je handtekening zetten. Je hebt 7 kalenderdagen de tijd om beroep in te dienen.
MEER INFO?
Alle informatie over deze Vlaamse starttoetsen vind je via de website van de Vlaamse Hogescholenraad. Het reglement kan je hier terugvinden.
Heb je toch nog vragen? Stuur dan een mailtje naar starttoetseducation@pxl.be.
Hulp na de starttoets
STARTTOETS GEMAAKT?
Top. Je nam alvast de eerste stap! Met je deelnamecertificaat kan je je nu inschrijven voor de lerarenopleiding van je voorkeur. Schreef je je in voor je de toets(en) maakte? Mail dan het bewijs naar starttoetseducation@pxl.be.
Ben je niet geslaagd voor (één van) de starttoets(en)? Dan moet je een remediëringstraject volgen. Dat bestaat uit een online remediëringspakket en een feedbackgesprek.
Online remediëringspakket
KLIK OP DE KNOP "ONLINE REMEDIËRING" OM DOOR TE GAAN NAAR HET ONLINE PAKKET .
Het best doorloop je dit al voor de start van het academiejaar, dan kan je je erna volledig focussen op je lessen.
Je vindt op de website daar vier grote knoppen. Achter de knoppen ‘Remediëring na starttoetsen – Nederlands’, ‘Frans’ en ‘Wiskunde’ vind je de modules die je verplicht moet doorlopen als je niet geslaagd bent voor de starttoetsen. Lees voor je start de korte beschrijving.
Achter de knop ‘Extra oefeningen’ vind je bijkomende oefeningen. Die maken geen deel uit van het verplichte pakket maar helpen je mogelijk wel om sterker te starten.
Ook voor wie wel geslaagd is, is dit alles interessant leermateriaal.
Feedbackgesprek
Als je niet slaagde voor de toets Nederlands, nodigt je opleiding je aan het begin van het academiejaar uit voor een feedbackgesprek. Ze bekijkt dan samen met jou wat je (nog) nodig hebt om vlot te kunnen starten.
Wens je voor de start al graag een vrijblijvend feedbackgesprek over je resultaat op de starttoets? Dat kan! Mail hiervoor naar starttoetseducation@pxl.be. Opgelet: onze hogeschool is collectief gesloten tussen 15 juli en 15 augustus. Het zou dus kunnen dat we je mail pas later beantwoorden. Indien je twijfels hebt rond je studiekeuze, mag je altijd onze summercoach contacteren via summercoach@pxl.be, die is wel bereikbaar tijdens de zomerperiode!
Opfrissingscursussen en bijkomende remediëring
Kijk zeker ook eens naar ons aanbod van opfrissingscursussen. Daar zie je welke gratis cursussen je als PXL-student kan volgen in de weken voor de start van het academiejaar. Er staat telkens bij welke cursus hoort bij welk onderdeel van de starttoets.
Van zodra je ingeschreven bent, raak je via ons leerplatform Blackboard ook aan ons uitgebreide aanbod online remediëringsmateriaal. Vanaf de start van het jaar kan je deelnemen aan de remediëringslessen Nederlands (voor alle studenten van de lerarenopleiding), en Frans en Wiskunde (voor de studenten leraar lager onderwijs).
NIEUW: PCVO Moderne talen biedt een vierdaagse cursus Nederlands aan, van 26 tot 29 augustus. Klik hier voor meer info.
Alle succes!
-------- Je weet nooit wat je kunt totdat je het probeert-------
Actueel
PXL-aanbod
Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure
digitaal of op papier in je brievenbus
Brochure
Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.
digitaal of op papier in je brievenbus