Welkom
De opleiding zet zich in om (toekomstig) leidinggevenden voldoende leiderschapscompetenties mee te geven om accuraat te kunnen inspelen op de actuele ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
De opleiding biedt een onderwijsaanbod dat de reële context van een leidinggevende in de gezondheids- en welzijnszorg optimaal integreert. De opleiding vertrekt hierbij vanuit een trialoog tussen de opleiding, de student en de werkgever.
In de lessen wordt een competentiegerichte, geïntegreerde aanpak gehanteerd, met een evenwicht tussen kennis, vaardigheden en attitudes, steeds vertrekkende vanuit een evidence based en value based aanbod. Enkele kernbegrippen die als een rode draad doorheen alle opleidingsonderdelen lopen, zijn: people management, opstellen van beleidsplannen, hanteren van modellen in de gezondheidssector, ethische aspecten van leidinggeven, het creëren van zelfbewustzijn en werken aan zelfreflectie. De opleiding ziet zich verder als een ondersteunend en geïntegreerd deel van de horizontale integratie van HRM binnen de doorverwijzende zorgsettings.
Doelstellingen
De opleiding bereidt studenten voor op een leidinggevende functie over één of enkele afdelingen in een zorgorganisatie.
Doelgroep en toelatingsvoorwaarden
Deze bachelor-na-bacheloropleiding staat open voor Bachelors in de Verpleegkunde of in de Vroedkunde. Andere houders van een bachelordiploma die werken in de gezondheids- en welzijnszorg, kunnen toegelaten worden mits voldoende ervaring en vooruitzichten op een leidinggevende functie.
Evaluatie en attestering
De studenten die slagen voor alle opleidingsonderdelen, met inbegrip van de bachelorproef, ontvangen een officieel diploma, erkend door het Vlaamse Departement Onderwijs. De opleiding voldoet aan de nationale wetgeving op het gebied van de kwalificatievereisten voor leidinggevenden in de gezondheidszorg (Ziekenhuiswet van 23.12.1963, Koninklijk Besluit van 14.08.1987, Koninklijk Besluit van 18.01.1994 en Koninklijk Besluit van 13.07.2006 m.b.t. een duidelijke functieomschrijving van een hoofdverpleegkundige).
Praktische informatie
Prijs
Voor deze opleiding betaal je voor academiejaar 2023-2024 een vast bedrag van 564,20 euro, plus 27 euro per studiepunt. Minvermogende studenten van wie de aanvraag tot vermindering wordt goedgekeurd op basis van berekening door de sociale dienst, betalen een vast gedeelte van 564,20 euro plus 13,10 euro per studiepunt.
Data
De lessen gaan door op donderdagen en starten op donderdag 21 september 2023. Studenten dienen er rekening mee te houden dat er in elk deeltraject een tweedaagse activiteit gepland wordt, op locatie.
Locatie
Hogeschool PXL
Campus Guffenslaan
Guffenslaan 39
3500 HASSELT
Inschrijvings- en betalingsmodaliteiten
Voor aanvang van de opleiding wordt er een selectiegesprek georganiseerd. De selectiegesprekken gaan door op donderdag 15 mei 2025, donderdag 5 juni 2025 en donderdag 4 september 2025.
Inschrijven kan enkel online via deze link indien men geslaagd is voor het selectiegesprek. De startdag in het academiejaar 2025-2026 vindt plaats op 18 september 2025.
Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof en voor opleidingscheques. Meer informatie vind je op www.pxl.be/financiering.
Meet & greet Zorgmanagement
Informatie en mogelijkheid tot vraagstelling aan lectoren en huidige studenten op dinsdag 22 april 2025 op het departement Healthcare. Laat je even via deze link weten of je erbij kan zijn?
Reglement instroomselectie
Dit reglement regelt de modaliteiten van het selectiegesprek voor de Bachelor in het Zorgmanagement van Hogeschool PXL.
Missie van de Bachelor in het Zorgmanagement
"Samen (student, opleiding & werkveld) inzetten op groei en ontwikkeling van leidinggevenden voor de zorg- en welzijnssector van de toekomst vanuit value based en evidence based leiderschap!"
De opleiding leidt kwalitatieve, onmiddellijk inzetbare medewerkers in de zorg op die klaar zijn voor een leidinggevende functie in de gezondheids- en welzijnszorg.
Algemene informatie selectiegesprek
Naast de algemene toelatingsvoorwaarden zal elke kandidaat-student vooraleer te starten, deelnemen aan een selectiegesprek eigen aan deze opleiding.
Het selectiegesprek wordt ieder jaar georganiseerd vóór de start van het academiejaar.
Een kandidaat-student kan voor eenzelfde academiejaar slechts eenmaal deelnemen aan het selectiegesprek. De jury formuleert na het selectiegesprek voor elke kandidaat-student een positief of negatief advies.
Een toelatingsattest behaald voor een gelijkaardige opleiding aan een andere onderwijsinstelling geeft niet onmiddellijk toegang tot de PXL-opleiding.
Elke kandidaat-student voor deze opleiding dient het selectiegesprek af te leggen ongeacht het type studiecontract en/of het aantal studiepunten waarvoor inschrijving genomen wordt, en ongeacht de studie- of werkachtergrond van de betrokkene.
Samenstelling en procedure selectiegesprek
Het selectiegesprek bestaat uit volgende onderdelen:
- Schriftelijke kandidatuurstelling met curriculum vitae en motivatie voor deelname aan de opleiding, eventueel vergezeld van aanbevelingsbrief van de werkgever. De kandidatuurstelling gebeurt digitaal via deze link.
- Casusopdracht die schriftelijk voorbereid wordt. Vervolgens wordt de casus mondeling toegelicht en verdedigd.
- Criteriumgericht interview waarin gepeild wordt naar volgende competenties: sociale vaardigheden (assertiviteit), communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen, zelfreflectie, doorzettingsvermogen, integriteit, relatiegevoeligheid en klantgerichtheid.
De beoordeling op de drie onderdelen gebeurt door een jury bestaande uit interne en externe experten uit het werkveld.
Op basis van de scores op de verschillende delen wordt door de jury een gemotiveerd advies geformuleerd per kandidaat.
De coördinator van de Bachelor in het Zorgmanagement deelt binnen de week via e-mail de beslissing van deze toelatingsprocedure mee aan elke kandidaat.
Het advies tot toelating dient voorgelegd te worden bij inschrijving in de opleiding.
De kandidaat kan op een vooraf gecommuniceerd terugkoppelmoment inzage krijgen in zijn persoonlijk selectiedossier.
Kandidaten kunnen bij betwisting van de beslissing gebruik maken van de bestaande beroepsprocedures in Hogeschool PXL.
Schriftelijke kandidatuurstelling
De student stuurt uiterlijk één week vóór de datum van het beoogde selectiegesprek zijn schriftelijke kandidatuur door via bovenstaande link.
De kandidaten zullen vervolgens één week voor het geplande gesprek via e-mail uitgenodigd worden voor een van de sessies van de praktische proef en het interview. Hierbij wordt hun ook plaats en tijd van de proef meegedeeld. Kandidaten die op het voorgestelde moment niet kunnen deelnemen hieraan, nemen contact op met de coördinator om een nieuwe afspraak te maken.
Praktische proef en interview (2024-2025)
De eerste sessie van het selectiegesprek heeft plaats op donderdag 16 mei 2024 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur.
De volgende sessies vinden plaats op donderdag 6 juni 2024 en donderdag 5 september 2024.
De inhoud van deze sessies is identiek. De selectiegesprekken gaan online door.
Desgewenst kan de kandidaat telefonisch of na afspraak feedback ontvangen met betrekking tot zijn/haar selectiegesprek na bekendmaking van het resultaat.
Voor verdere informatie of vragen kan je contact opnemen met de coördinator Katrien Biesmans via het nummer +32 (0)474 35 04 30 of via het mailadres katrien.biesmans@pxl.be.
Onze kwaliteit
De opleiding zorgmanagement volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding werkt in het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL systematisch aan haar kwaliteit. Zo wordt de opleiding regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Alle informatie over de kwaliteit van de opleiding en de meest recente opleidingsbeoordeling kan je raadplegen door op de kwaliteitszorgfiche hieronder te klikken.
Meer informatie over kwaliteitstoets 2 staat te lezen in het rapport.
Ook de kwaliteit van Hogeschool PXL wordt regelmatig door een onafhankelijke externe commissie beoordeeld. Lees meer over het positieve rapport van Hogeschool PXL in de instellingsreview.
Getuigenis
De outcome van een team hangt in sterke mate af van de relatie tussen dat team en de leidinggevende: de sturing en ondersteuning, de persoonlijkheid, de capaciteit tot zelfreflectie en dus ook groei. Het is cruciaal dat leidinggevenden een persoonlijk ontwikkelingstraject doormaken en kunnen teruggrijpen naar theoretische kapstokken in de dagelijkse praktijk. De opleiding onderscheidt zich hierin door een ideale mix tussen theorie, praktijk, persoonlijke groei en reflectie. Na de opleiding kan je aan de slag met complexe dossiers waaraan een leidinggevende vandaag het hoofd moet bieden.
Jill Hermans
psychiatrisch verpleegkundige en directeur zorg
Alexianen Zorggroep Tienen
Actueel
PXL-aanbod
Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure
digitaal of op papier in je brievenbus
Brochure
Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.
digitaal of op papier in je brievenbus